Акциите в развивашите се пазари в подем

15 авг.

Акциите в развивашите се пазари в подем

Ниските лихви и скъпият петрол подкрепиха акциите

Акциите на глобалните пазари се търгуват около най-високите си нива в последните 12 месеца, движени главно от развиващите се пазари и поскъпващите цени на петрола. Спекулации за лихвените нива зад океана също създадоха предпоставки инвеститорите да заложат на инвестиране в акции, вместо облигации и депозитни продукти.  Индексът на развиващите се пазари „MSCI Emerging Markets Index“  достигна до годишно най-високо ниво, след като акциите в Китай отбелязаха най силният си растеж от Май 2016, движени от очаквания за придобивания в имотния сектор. Руската рубла отбеляза растеж на валутните пазари, подкрепена от стабилизираните цени на петрола и очаквано ограничаване на предлагането на черното злато от страна на производителите. В Германия автомобилната индустрия отведе за пръв път в последната година инедкса DAX в зелена територия, като най-добре представилите се акции бяха тези на Volkswagen. Компанията добави 1.4%, достигайки 127 евро за акция,  за да помогнете на автомобилните производители да компенсират сривът в сегмента от петък.

Зад океана фючърсите на  S&P 50 се повишиха с  0.1%, след като американските акции се коригираха от силните си позиции  петък,  след разочароващи продажби на дребно и данните за потребителското доверие в щатите.
Лихви
Вероятността, че Федералният резерв ще повиши лихвите през тази година се срина  до 42% на пазара на фючърси в петък  след оповестяването на данни за продажбите на дребно в САЩ.
„Лихвените проценти ще останат ниски, а доларът трябва да бъде доста стабилен“, каза Hertta Алава, ръководителят на развиващите се пазари в FIM Asset Management Ltd. в Хелзинки. „Това е благоприятна новина за валутите на развиващите се пазари.
Валутни пазари 
Руската рубла е най-печелившата валута спрямо долара в началото на седмицата, прибавяйки 0,75 към стойността си. Силно представяне спрямо щатската валута имат и  Мексиканското песо и Южноафриканския ранд прибавили по 0,5%. Доларът поскъпна значително спрямо китайския юан, който се срина до 6.6400 (-0,4%).  Зелените банкноти бяха подложени на натиск, след като данните за икономиката на САЩ поставят под въпрос увеличението на основната лихва от страна на Fed.
Стерлингът достигна едномесечно дъно 1.2860 долара в понеделник разпродаден в очакване на докладите за инфлацията, продажбите на дребно и молбите за обезщетения за безработица за месец юли, които ще предоставят повече подробности за това как икономиката се справя след Brexit референдума на 23 юни. Инвеститорите са продавали рекордно британската валута в седмицата, приключила на 09 август, след като Централната банка на Англия намали лихвените проценти и обяви своя план за стимулиране на икономиката.