Пазарите очакват Драги

17 окт.

Пазарите очакват Драги

Доларът подкрепен, борсите в червено в седмицата на ЕЦБ

Европейските пазари потънаха в  загуби по време на сутрешната търговия в понеделник, след като инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на корпоративните данни. Водещият  Stoxx 600 индекс  се понижи с 0,68% в съзвучие с всички големи борси, които останаха  в отрицателна територия.

Европейските акции последваха предпазливия модел, определен в Азия като търговците   прогнозират какви ще са решенията по политиката на водещите централни банки. В  петък, председателят на Федералния резерв Джанет Йелън изтъкна, че има вероятност централните банкери да приемат позитивите на „Прегряваща икономика“ , оставяйки инфлацията да расте, оставяйки красноречив сигнал в навечерието на  срещата  на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно тази седмица.

BPM-Banco Popolare получи зелена светлина за сливане.

В същото време, банковия сектор  е в центъра на вниманието, след като акционерите одобриха сливането между Banco Popolare Италия и Banca Popolare ди Милано (BPM) в събота. Акциите на BPM са по-ниски, докато Banco Popolare поскъпна с над 4 на сто. Други италиански банки също получиха тласък на надеждите, че с тази сделка ще помогне на целия сектор.

Акциите на Deutsche Bank са с леко колебание, но се търгуваха с повишено внимание в резултат на очакваната битка  на банката от една страна и кредитополучателите и Правосъдното министерство на САЩ  от друга, която може да струва на трезора  около $ 14 млрд.

ЕЦБ е на фокус
Седмицата ще премине в очакване на срещата на ЕЦБ в четвъртък с надеждата, че президентът Марио Драги може да даде някои сигнали за това дали централната банка може да удължи програмата за количествени облекчения,  която е планирана да завърши през  Март 2017.
На фронта на икономическите  данни, в еврозоната инфлацията през  септември беше нагоре с 0.4% спрямо същия период на миналата година, в съответствие с консенсуса, според официалната статистика на  Евростат.