Месечен финансов бюлетин – Юни 2017

5 юни

Месечен финансов бюлетин – Юни 2017

Юни ще покаже валидността на „Sell in May and go away“

През последните 20 години, тази зависимост е очевидна, с изключение на критичните 1997 и 1998, когато сривът в ликвидността предизвика последствия, влезли в учебниците.

Днес обаче виждаме изобилие от свободна ликвидност. BOJ и ECB продължават изкупуването на активи и прогнозите до пролетта на 2018 са за рекордно високи нива на финансовата ликвидност в световен мащаб. Политическите затруднения на Тръмп създават някои инвеститорски съмнения за тренда на растежа в САЩ, но те засега не са водещи. Все пак от FED следят ефектите внимателно и не бързат с плана си по вдигане на лихвите. Рестрикциите от страна на PBC, поради активната ѝ борба с масовото сиво банкиране в континенталната част на Китай, предизвиква ръст в цената на междубанковия кредитен пазар.

Акции

Повечето макро-анализи предполагат прогнозите за Еврозоната да бъдат по-позитивни от тези за САЩ. Твърде вероятно е да има приток на капитали в ETFs, базирани върху европейски акции.

Същевременно, поне до 14 юни, когато FED ще заседава, би трябвало да има спокоен период и общият инерционен ръст при акциите да се задържи, като влияние ще оказват предимно локални корпоративни новини и събития. Очакваното вдигане на лихвите с 0,25 е отчетено от пазара, както и идеята, че затягането се забавя. Спад при активността също е предвиден. Интензивният 6-месечен ръст при водещите US-сектори Technology (18,5%), Consumer Goods (18,2%) и Utilities (14,9%) вероятно ще продължи инерционно, но с общо забавяне, докато Healthcare (13,7%) ще остане в зависимост от изявите на президентската администрация. Широкият S&P500 засега показва признаци за консолидация, като най-важен за възвръщаемостта остава инвестиционният хоризонт.  Исторически погледнато, този между май и септември не изглежда обнадеждаващо.

Петрол

Петролът очаквано се коригира до нива USD 46 – 48 и сега се очаква сезонен ръст, свързан и с повишаването на търсенето през летния сезон и с отпуските в САЩ. След масираното затваряне на дълги позиции през април, сега спекулантите ще започнат да ги възстановяват. Един летен коридор за Brent между USD 52 и 57 е съвсем реален. След заседанието на ОПЕК в края на май, от Fitch Ratings прогнозират средна годишна цена от USD 50 – 55 за 2017г.

FX-пазар

Като се прибави и дивергенцията в монетарните политики между ECB и FED, масовите очаквания по EUR/USD са за ръст в широк коридор от 1.1100 към 1.1400.

Традиционно, евристиките на FX-пазара се задвижват от очаквания и разочарования. Консенсусните настроения за периода по основните валутни двойки са: EUR/USD: „Bullish“ (евентуален пробив под 1.1130 би бил признак за консолидация, но не мечи сигнал); USD/JPY: „Neutral“, между ключовите нива 110.20 и 113.10; AUD/USD: плавен преход от „bullish“ към „neutral“ при рейндж в рамките на 0.7335/0.7475; GBP/USD: по-вероятно е пренасочването на продължителната консолидация към „bearish“ (при пробив на 1.2830, следващата силна подкрепа вероятно ще бъде 1.2775).

Най-възможни са инерционните движения в унисон с тези настроения, като всяко изскачане от очаквания диапазон, при слабите трейдинг обеми ще предполагат по-силна волатилност и моментни силни шпайкове.

Бичи пазар?

Наред с очакванията за вяла търговия през лятото, подкрепени от историческите данни,  USA TODAY предложи и няколко причини, поради които принципът „sell in May and go away“ този път няма да е валиден. Според изследването, бичият пазар днес е глобален, а не е ограничен само в САЩ; приходите на компаниите са стабилни и повечето СЕО са оптимистично настроени в прогнозите си след Q1 и Q2; икономиката е „здрава“, а импулсът е траен и всяко покачване в цената на представителните индекси, провокира ново покачване в следващия период…

 

Източници: CNBC, Fitch Ratings Inc. и USA TODAY.