Месечен финансов бюлетин – Юли 2017

3 юли

Месечен финансов бюлетин – Юли 2017

Американски капиталов пазар

Преобладаващото настроение е ваканционно и общи силни ръстове ще са по-скоро невероятни. Сезонните изчисления показват за S&P традиционно най-негативно представяне през август и септември. За юли е по-вероятно забавяне на инерцията.

На US-пазара с най-голям ръст от 27.1% на годишна база е финансовият сектор, като банките повишиха с $40 млрд.- пазарната си стойност, непосредствено след публикуването (на 29 юни) на резултатите от годишния стрес тест на Фед. Втори са акциите от технологичния сектор с 20,9% на годишна база. Твърде вероятно е този месец да видим корекции именно там.

Европейски капиталов пазар

Силен импулс на EU даде Макрон и вярата на пазара, че той ще започне промени. Позициите му се тълкуват позитивно от акционерите и корпоративните лидери, които залагат на раздвижване на френския трудов пазар, с резултат – по-лесното привличане на инвестиции. Мениджърите на инвестиционни фондове, специализирани в търговията с европейски активи, засега са много позитивни към Франция, докато Мей разочарова и не успя да създаде силно правителство, в обстановка с много неизвестни за британската икономика.

Средно претеглено, през последните 18 години DAX се представя по-слабо през юни отколкото през юли и август, но днес са твърде актуални гео-политическите рискове и особено терористичните заплахи. Срещата на Г-20 ще се състои в Хамбург в началото на юли. Тя може да бъде в помощ на канцлерката в предизборната ѝ борба, два месеца преди изборите и да повиши риск апетита. За момента пазарът е с по-слаби обеми, но изглежда оптимистичен.

Италианската банкова система продължава да е един от най-големите проблеми за ЕЦБ и Евро-зоната. Intesa Sanpaolo SpA (BIT: ISP) осъществи краткосрочен ръст (от EUR 2.53 на 20 юни до EUR 2.81 на 28 юни), след като ЕЦБ предупреди, че Banca Popolare di Vicenza (създадена 1866) и Veneto Banca (създадена 1877) вероятно ще се провалят, а веднага след това италианските власти съобщиха, че са готови да похарчат нови EUR 17 млрд. като част от сделка, която да прехвърли най-добрите активи на поредните закъсали банки към Intesa Sanpaolo.

Развиващи се пазари

Развиващите се пазари са в застой и изглеждат по-непривлекателни за инвеститорите, а доходността на дълговите им книжа спада. Най-зле за първата половина на 2017 от групата БРИКС се представи Руският фондов пазар. Изтеглянето на инвестиционни обеми от Русия продължава, като дори надминава 40% за Q2 при някои фондове.

Основните индекси на Moskow Exchange от началото на 2017 губят: ММВБ -15.82%, РТС -13,14%. Изключително силно е разочароването в петролния и газовия сектор, особено поради слабия дивидентен период. Секторният петролно-газов индекс MICEXO&G от началото на 2017 изгуби -17,13%.

Очакванията са, че след като водещите руски износители изплатят дивидентите, част от големите акционери ще използват ниските цени и ще конвертират дохода си в местни активи, което ще окаже краткосрочна подкрепа на пазара на акции. Очакваме и моментни повишения при геополитически новини, но без солидни доводи за обръщане на тренда. Силен позитивен ефект вероятно ще предизвика срещата на Путин и Тръмп в Хамбург (на 7 или 8 юли), ако се състои…

Петрол

ОПЕК (според юнския доклад) запазва прогнозата си за обема на световното търсене от 96.38 милиона барела дневно през 2017. Потенциалът за ръст към момента е слаб, защото САЩ, Либия и Нигерия компенсират немалка част от свиването на добива на ОПЕК, реализиран от началото на годината. Сезонно от 26 до 30 седмица (юли) WTI показва традиционен ценови спад с 2-3%, докато BRENT остава на почти еднакви нива. Това може по-късно да се използва и за “pairs-trading” стратегии, след разширяването на спреда, чиято стойност сега е около средните исторически нива (USD 2.77).

FX

Предстоят решения за лихвите на четири водещи централни банки: RBA (1.50%) на 4 юли, BOC (0.50%) на 12 юли, ECB (0.00%) на 20 юли и CB of Brazil (10.25%) на 26 юли.

ECB е все по-притисната да отвори темата за евентуално забавяне на QE и да изложи някакви по-ясни идеи за монетарно затягане, въпреки огромната задлъжнялост на правителствата. По-конкретна реторика в тази посока ще е позитивна за EUR поне за период от 1-2 месеца.

При благоприятно съчетание между цените на петрола и поведението на BOC, началото на юли може да се окаже много подходящ момент за спекулативни краткосрочни покупки по USD/CAD след дългия спад, започнал от 1.3793 на 05 май.

Масово се очакват много силни макро-данни от Австралия за Q2, което подкрепя AUD през следващите седмици като потенциален фаворит при валутите, но ако прогнозите не се оправдаят, корекцията ще е сериозна. В допълнение – последователните максимуми на AUD/USD след 0.7329 на 09 май и неодобрението на RBA спрямо високите нива на AUD са достатъчен повод за тренд-трейдърите избягващи риска да приберат печалбите и да изчакат.

Разликата между лихвените нива при BRL (10.25%), RUB (9%) и TRY (8%) спрямо USD (1.25%) остават големи, което ще поддържа „currency carry trade“-апетита.

Чистите инвестиции в UK вероятно ще продължават да спадат, влияейки негативно на данъчните постъпления, на темповете на растеж и най-вече на GBP.

JPY и CHF при спокойния и слаболиквиден пазар изглеждат като потенциални аутсайдери. При последователното поведение на BOJ и FED, разпродажбите на JPY срещу USD през месеца ще са по-вероятни.