Месечен финансов бюлетин – Август 2017

3 авг.

Месечен финансов бюлетин – Август 2017

Обща пазарна ситуация

Дойде време за бели яхти, цветни чадъри и коктейли с много лед. Но има и такива, които остават пред компютрите за да правят пари. Август се характеризира със слаба активност и ниски обеми, което крие рискове за силни движения, предизвиквани от събития, които при по-обемна търговия преминават незабелязано. Периодът дава изключителни моментни възможности за високорисковите спекуланти, за арбитражорите и търговците на волатилност, за HFT и за скалпер-трейдърите.

Най-общо през изминалия месец се видя, че растежът на китайската икономика се запазва, въпреки колебанията в промишлената активност. Възстановителният темп видимо се засилва в Япония, докато в САЩ се забавя. За UK политическите рискове продължават да бъдат основен задържащ фактор.

„Прибързано е да се заключи, че преобладаващият инфлационен тренд ще успее да стигне 2%”, каза Йелън на вероятно последното си шестмесечно изслушване пред сенатската банкова комисия.  Очакванията, че Фед ще бъде още по-предпазлив внасят текущ скептицизъм относно темпа на парично затягане.

За сметка на това, очакванията към ЕЦБ са, че програмата за изкупуване на активи ще продължи най-малко до края на годината. Въпросът ще се обсъжда не по-рано от септември, в ситуация на твърде слаби инфлационни темпове. В допълнение, МВФ открито изказва опасенията си от евентуално свиване на QE и призова ЕЦБ да продължава да поддържа меката си парична политика, поне до момента, в който повишението на потребителските цени се докаже като стабилна тенденция. Именно тук, според коментара на Иво Сеизов пред Bloomberg, идва един огромен страх от неизвестното, тъй като при изтеглянето на продължителната почти неограничена ликвидност от ЦБ съществува опасност да се получат т.нар „destroyed money“ – пари, които не могат да бъдат заместени с нови кредити. В тази ситуация, за централните банкери като че ли най важното е нещата да изглеждат така, сякаш всичко ще е наред.

По-важни дати за ЦБ са: 03 август – BOE: U.K. Interest Rate Decision (0.25%); 10 август – RBNZ: New Zealand Interest Rate Decision (1.75%).

 

FOREX

Котировките на USD спрямо  почти всички основни валути се сринаха. За първи път, след повече от 2 години EUR/USD премина 1.1860. В допълнение, данните от Еврозоната в момента се възприемат по-позитивно, каквито бяха и нашите прогнози преди 1-2 месеца. Същевременно възходът на EUR/USD през тази година носи много сериозни рискове не само за ЕЦБ, но и за ориентираните експортно производители от EU. Увеличава се и броят на прогнозите, че текущата слабост на USD ще е краткотрайна. Според JPMorgan Asset Management ФЕД ще предизвика пазарите да осъществят преоценка и до 2 месеца доларът ще се възстанови.

EUR/CHF достигна 30-месечен връх и напълно противоположното движение на двете валути е донякъде изненадващо. Този импулс открито се толерира от SNB и поведението на швейцарските централни банкери може да помогне за достигането на нива близки до 1.1600 и до продължаващо спадане на CHF по всички основни кросове.

Въпреки че изглеждат надценени, AUD/USD и NZD/USD имат солидна подкрепа от високия риск апетит, добрите показатели при суровините и текущите условия за Carry Trade. Корекция може да бъде провокирана от всяко неочаквано повишение на VIX.

След като USD/CAD спадна до незапомнени нива към 1.24 е много вероятна нестабилна корекция, поради масовото затваряне на печеливши къси позиции.

Цената на златото през 2017 огледално повтаря динамиката на JPY. Двата актива се възприемат сходно, като защитни и неносещи доход, но в момента очакванията са по-позитивни към златото, най-вероятно защото теглото на свръх-краткосрочните спекулации при фючърсите на метала са много по-големи.

Капиталов пазар

През последните пет години всички европейски индекси, с изключение на DAX, изостават от индекса S&P 500, но се появяват очаквания, че при настоящите макро условия тази тенденция ще се обърне. Ръстовете на пазара на акции са подхранвани от стимулиращите мерки на централните банки, от забавянето на темпа на затягане в САЩ, от контрола на политиците върху валутите и самочувствието им, че могат да направляват шоковете и кризите. Едно замисляне за по-дългосрочни къси позиции на US- фондовия пазар не е популярно, но е много логично. Краткосрочно, все по-възможно изглежда фондовите пазари в Европа и Япония да се окажат с по-голям потенциал за ръст, като Япония естествено ще извлича ползи и от по-слабата JPY.

Последната седмица на юли се оказа най-силната за петрола от началото на 2017, а медта достигна двегодишен ценови максимум. В тази обстановка сме свидетели на солидни печалби за акционерите на добивните компании, като Aluminum Corporation Of China Limited (NYSE: ACH) – с месечно представяне + 21.51%, Freeport-McMoRan Inc. (NYSE: FCX) + 20.65%, BHP Billiton (NYSE:BHP) + 16.99%, Rio Tinto (NYSE:RIO) + 13.24%, Companhia Siderurgica Nacional (NYSE: SID) + 10.23%, Nippon Steel & Sumitomo Metal (OTC:NSSMY) + 8%.

Много интересни предизвикателства може да предложи и близкият IPO-календар. На американския пазар предстои листването на Redfin (Pending: RDFN), Clementia Pharmaceuticals (Pending: CMTA), Venator Materials (Pending: VNTR), US LBM Holdings (Pending:LBM), Advantage Solutions (Pending: ADV) и Contura Energy (Pending: CTRA).

Настроенията изглеждат ваканционни и оптимистични, инвеститорите са спокойни, няма резки движения, илюзорно чувство за контрол над икономическия цикъл е обзело политици и централни банкери… На този фон Bank of America Merrill Lynch отправи ясно предупреждение към клиентите си, цитирано от Business Insider, че възходящият тренд на капиталовите пазари ще бъде прекъснат рязко в периода до края на 2017.