Месечен финансов бюлетин – Септември 2017

1 сеп.

Месечен финансов бюлетин – Септември 2017

Септември – краят на отпускарския сезон. Големите маркет-мейкъри, банкерите, политиците… се връщат в офисите си. Тези които тълкуват финансовите пазари като „zero-sum game“ започват да набелязват своите мишени. Глобалният трейдинг оттук нататък постоянно ще се засилва до края на годината…

Обща икономическа ситуация

Показателите изглеждат добри. БВП на САЩ се повиши през Q2 на 2017 година с 3,0% на годишна база, след растеж от 1,2% в началото на годината. БВП на Китай нарасна през Q1 и Q2 на 2017 г. с 6,9% (при 6,7% през 2016), благодарение най-вече на строителния бум и на огромните държавни разходи за инфраструктура. Доверието се подобри до най-високото си ниво за последното десетилетие във всички големи икономики на Еврозоната.

Изключение прави само Германия. Опасенията на немските компании (според проучване на Ifo institute) е, че високите котировки на EUR ще имат негативен ефект за техните печалби. В доклада на Бундесбанк от 25 Август в прав текст бяха подкрепени дългогодишните виждания на повечето банкери от Германия, че програмата за изкупуване на облигации, известна като „QE“, не е необходима и трябва да бъде преустановена от ЕЦБ веднага.

Същевременно, по данни на Bloomberg (от 30 август), общият дълг на Франция достигна малко над 400% от БВП на страната (тук от Bloomberg са включили и издадените облигации на нефинансови предприятия, които възлизат на 160% от БВП). След тях в класацията са Испания и Италия. На този фон г-н Макрон се втурна да променя трудовото законодателство, за да раздвижи производителността и да привлече по-обемни инвестиции.

Капиталов пазар

Пазарът на  акции достигна небивали висини. Подобен ръст в историята се е случвал само три пъти – през 1929, 2000 и през 2007 година.

На фона на все по-видимия балон, съчетан със сериозен спад на USD, вече доста анализатори предвиждат драматична развръзка на търговската 2017 година, с пропадане на S&P500, DJIA и Nasdaq100 поне с -15%, съчетано с мощно възстановяване на USD.

Наблюдава се много силна корелация между агресивността на Quantitative easing – програмите на петте водещи централни банки с интензитета на ръст на глобалните финансови пазари. Сумарно, активите на ЦБ приближават USD 16 трлн., което е 4.5 пъти повече от нивото преди 2008. Само FED, ECB и BOJ формират USD 13,8 трлн.

През месеца, ключови заседания на ЦБ ще има: RBA (1,50%) на 05.09.2017; ECB (0,00%) на 07.09.2017; BOE (0,25%) и SNB (-0,75%) на 14.09.2017; FED (1,25%) на 20.09.2017 и BOJ (-0,10%) на 21.09.2017.

Засега се търгуват очакванията, че ЕЦБ ще обяви на 07 септември начало на свиването на „QE“, но това далеч не е сигурно, имайки предвид пасивния стил на М.Драги, който е притиснат между безумните дългови нива в Европа и опасенията за пазарен балон. Илюзорното пазарно спокойствие се захранва почти изцяло от обемите изкупувани дългови активи и подобна промяна може да предизвика силно-шокови есенни сценарии. Свиването на баланса на ФЕД и ЕЦБ ще се отрази негативно на пазарите на корпоративен дълг, а комбинацията от слаб растеж, свиване на кредитния пазар и скъпи акции е наистина опасна.

FX

Късите доларови позиции достигнаха пика си от 2013 година. Американските инвеститори много внимателно следят EUR, което се задържа стабилно след покачването си спрямо USD, до най-силното ниво (1.2070) след януари 2015. Динамиката на това съотношение е ключово, защото в края на годината от US Department of the Treasury ще бъдат пласирани облигации за 510 млрд. долара (през октомври 114 млрд., през ноември 243 млрд. и през декември 144 млрд.), а Фед ще трябва да продадат ДЦК и ипотечните облигации, които накупиха през последното десетилетие (прогнозните темпове са за обеми от по USD 30-50 млрд. месечно).

Междувременно EUR/USD съвсем скоро може да стигне и до 1,2200. Исторически, средната котировка за предходните 5 години на EUR/USD всъщност е 1,2100, така че дори скандално изглеждащ курс от порядъка на 1,2500, всъщност би бил съвсем реалистичен.

На фона на високия риск апетит, остава привлекателна спекулата със суровинни валути. Последният анализ на Colonial FSG Asset Management, посочва нивото 0.70 за двойката AUD/USD, като идеално и за вносителите и за австралийските износители. Най-вероятно ЦБ на Австралия няма да поема никакви рискове и да пипа лихвените нива. Така основни фактори ще си останат традиционните – ценовият тренд на металите и енергоносителите и настроенията спрямо USD, което най-вероятно ще задържи котировките през месеца в рейндж между 0.778 – 0.794, със средносрочна тенденция към понижение.

Петрол

Въпреки че все още не e съвсем яснo какви са щетите от урагана Харви, е очевидно, че ефектът от природното бедствие ще се отрази глобално на енергийните пазари през следващите седмици. Текущите прогнози на US EIA от вчера са за „spot prices to average $51/b in 2017 and $52/b in 2018“ за BRENT и съответно „$2/b less than Brent prices“ за WTI при 95% доверителен интервал. Към момента, средните спот цени на затваряне, за периода 01 март – 31 август са 50.14 за BRENT и 48.08 за WTI.

Подобен като днешния спред между цените на WTI и BRENT от USD 5.70 за барел е отчетена преди повече от две години. Перфектни възможности за “pair trading”, при среден спред от USD 1.73 между 01 март и 01 август и при предвидения от US EIA за 2017-2018 USD 2.00, краткосрочната печалба, независеща от тренда може да бъде ок. USD  4/бар.

Криптовалути

В последните месеци вниманието масово се насочва към спекулативните възможности на криптовалутите. Остава в сила старата поговорка, че когато и таксиметровите шофьори започнат да ти говорят да купуваш даден актив, трябва да го продадеш веднага. Пазарната картина на широко рекламирания и обсъждан биткойн (BTC) само за няколко месеца демонстрира всички признаци и фази на класически финансов балон:

Вниманието на дребните инвеститори тук трябва да е наистина специално, а рискът по сметката (която при този актив не е защитена по никакъв начин институционално) – минимизиран до наистина поносими нива.

БФБ

През август общият обем на сключените сделки с книжата на 15-те компании от SOFIX възлиза на 27 126 046 лв., което е три пъти над нивото през юли (7 498 084 лв). Това прави среден търговски обем за 23-те работни дни по 78626 лв./ на  ден / за 1 емисия. През септември е най-вероятно обемите да не са по-високи. Нищожна ликвидност, която няма как да осигури условия за професионални инвестиционни операции.

 

Източници: Bloomberg, CNBC, elite.finviz.com, US EIA, Yardeni Research Inc., Moody’s Capital Markets Research, marketwatch.com, BSE.

 

Публикуваните оценки и прогнози не следва да се считат за съвет или препоръка и всяко лице, ползващо представената информация, поема пълна отговорност за вземаните от него решения.