Месечен финансов бюлетин – Октомври 2017 *

4 окт.

Месечен финансов бюлетин – Октомври 2017 *

САЩ

Измерената от Moody’s средна дългосрочна доходност на корпоративните облигации от 117 б.п. (в средата на септември) е под средната стойност от 122 б.п., характерна при двата предишни цикъла на икономическо възстановяване.

Американската икономика поддържа стабилен, но бавен цикъл на растеж и здрав трудов пазар, с рекордно нисък процент на безработица от 4.4%. Очевидно се появяват притеснения, че съществува риск пазарът на труда да прегрее. Председателят на ФЕД Джанет Йелън добави, че инфлацията е по-слаба от очакванията, което също е сигнал за по-плавно повишаване на лихвените нива. Същевременно от октомври ФЕД започва да свива обема на активите си (за ок. USD 4,5 трлн.), насочвайки се към постепенното ограничаване на един от стълбовете на паричното стимулиране. Това обаче ще се случва постепенно, не чрез изтегляне на ликвидност (разпродаване), а чрез изчакване до падежите, без паралелни нови покупки.

През октомври, икономическите статистически данни от САЩ ще започнат да отразяват негативните последствия от ураганите Харви и Ирма, което ще доведе до неравномерни резултати и възможен общ спад на повечето показатели.

Еврозона

Икономиката на еврозоната остава далеч зад Китай, но вече леко изпреварва икономическия темп в САЩ и е много по-напред от Великобритания. Растежът на реалния БВП на еврозоната спрямо предходната година се е повишил до 2,3% спрямо 2.2% в САЩ и 1.7% в UK.

Данните на Moody’s за Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Швейцария и Австрия показват, че възстановяването става все по-широкообхватно. Холандия надминава повечето  страни с неочакваните 1,5% q/q, Германия с 0.6% q/q, а Франция и Италия – най-слабо, с 0,5% и 0,4%. На фона на размириците в Каталуния, доходността по испанските ДЦК се повиши, цените на акциите също спаднаха, но ефектът за еврозоната засега е незначителен.

Корпоративният кредитен профил на Европа показва възходяща тенденция, а разходите на домакинствата вероятно ще се възползват от повишаването на заетостта. Макар пазарът на труда в Южна Европа да остава със значителни слабости, общата ситуация бавно се подобрява. Водеща е Испания, където заетостта нарасна с 0,9% през Q2, за разлика от заетостта в Италия и Франция – само с 0,3%, при постоянно висока структурна безработица.

След по-силните от очакваното данни за БВП в Q2, Moody’s Capital Markets Research Inc преразгледа позитивно прогнозата си за БВП на еврозоната до +2,2% през 2017 г.

Германските облигации междувременно поскъпнаха, след като стана ясно, че А.Меркел е изправена пред тежки преговори за формиране на коалиция. Перспективата за радикални промени в Европа намалява, коментира Bloomberg след речта на Макрон на 26 септември при отслабената подкрепа за Меркел.

Китай

Официално производствената активност в Китай се увеличи през септември с най-бързото си темпо от 2012. Това е 14-ият пореден месец на експанзия, която  обаче се наблюдава предимно при големите индустриални предприятия. Китайската статистика отчете и ръст от 24%  на годишна база на индустриалните печалби. Същевременно Standard & Poor’s стана последната от трите основни рейтингови агенции, които намалиха оценката си за кредитоспособността на Китай след Moody’s и Fitch.

В противовес на официалните статистически данни, частно проучване на Caixin Insight Group и агенция Markit отчете влошаване на промишления PMI и забавяне на растежа на новите промишлени поръчки. Тези разминавания вероятно имат пряка връзка с конгреса на Комунистическата партия, който ще се състои в средата на октомври. Конгресът оценява, освобождава и назначава висшите лидери и чертае ключовите политико-икономически инициативи. Очаква се правителствените лидери да демонстрират, че са в състояние да контролират целевия растеж от 6.5%, наред с най-големия корпоративен дълг в света и да посочат конкретните си бъдещи намерения.

Япония

Японските фирми продължават да задържат рекордно количество кеш. Предпазливото им поведение възпрепятства растежа, задвижван от частния сектор и затруднява политиката на Шиндзо Абе в страната с най-големия държавен дълг в света (над два пъти по-голям от икономиката и).

Политическата инициативност на управляващите, за стимулиране темпа на икономически растеж, не е нещо ново за Япония. Ръст в 6 последователни тримесечия е добър текущ резултат, но за нов импулс се предвиждат още данъчни облекчения, целящи да подтикнат компаниите да увеличават заплатите и да ускоряват капиталовите разходи. Японският премиер нареди на кабинета да състави нови икономически стимули в обем от около 2 трилиона йени (17,8 млрд. долара) до края на 2017, съобщи преди дни Ройтерс.

Очаквания и прогнози

Предсрочните избори в Япония е малко вероятно да доведат до повишен ентусиазъм на фондовата борса. Обемите, които ЕЦБ и ЯЦБ всеки месец вкарват на пазарите, ще останат сумарно по-високи от тези, които ФЕД плавно ще изтегля. По този начин, на финансовите пазари  ще продължава да се влива нетен капитал.

Общите седмични обеми чисти къси позиции в USD (срещу JPY, CHF, EUR, GBP, CAD и AUD) при валутните спекуланти достигнаха в края на миналата седмица най-високите си нива след септември 2012. Предстоящият спад при икономическите показатели на САЩ, заедно с очаквания за затягане на паричната политика в еврозоната, могат да се отразят краткосрочно негативно върху USD/JPY и USD/CHF и да задържат в рейндж EUR/USD и GBP/USD, но тенденцията е USD да се възстановява, като в рамките на октомври EUR/USD може да достигне 1.15 а за USD/JPY се очаква тласък към 113.80 – 114.00.

Очаква се следващите месеци да бъдат по-турболентни, което е характерно, за капиталовите пазари в периоди на съществени промени. Ефектът от неубедителната победа на Меркел е предпоставка за известна политическа несигурност, която ще поддържа тревожност спрямо европейската интеграция и ще се материализира на пазарите чрез волатилост и при EUR, и при DAX.

Вероятно ще се увеличат колебанията в цените на акциите, както на европейския, така и на американския пазар. Лихвените нива са в перспектива за покачване и EUR може да попадне под натиск, особено ако ЕЦБ продължи да се въздържа и да добавя несигурност, или ако ФЕД започне по-бързо от прогнозите да свива баланса си, наред с оптимизма за US-данъчната реформа.

Надцененият американски пазар на акции предполага реални възможности за корекция от поне -10%, в случай на рязко повишение на лихвените проценти или неочаквано свиване на печалбите. По тази логика, избягващият риска инвеститор би трябвало да бъде готов за -15%/-20% моментен срив, при добре диверсифицираните портфейли, в рамките на следващите 18 месеца.

Изключително ниският индекс VIX за момента не дава индикации за подобно стресово пропадане на US-пазара. Уговорката е лихвените проценти да не се покачват над средните очаквания за корпоративната доходност. При такова съотношение, растежът теоретично би трябвало да е достатъчен, за да може да се избегне рязка корекция на пазара.

Ключовите заседания на ЦБ през октомври са: BOE (0,25%) на 12.10.2017; ECB (0,00%) на 26.10.2017; BOJ (-0,10%) на 31.10.2017; FED (1,25%) на 01.11.2017.

 

Източници и данни: Reuters, WSJ, Bloomberg, Moody’s Capital Markets Research, www.cboe.com, US Commodity Futures Trading Commission (CFTC),  IHS Markit – Press releases.

* Публикуваните оценки и прогнози не следва да се считат за съвет или препоръка и всяко лице, ползващо представената информация, поема пълна отговорност за вземаните от него решения.