Акции на фокус – Октомври 2017 *

11 окт.

Акции на фокус – Октомври 2017 *

През септември най-печелившите акции, търгувани от нашия инвестиционен екип бяха MU (NASD) Micron Technology Inc.: +22.41% и AMAT (NASD) Applied Materials,Inc.: +15.27%.

На фона на растежа на технологичния сектор (с +13% на 6-месечна база) и на индустрията „Semiconductor“ в световен мащаб ( +7% за месец), интересът сред инвеститорите на всички нива продължава да подкрепя възхода на акции като Micron Technology и Applied Materials. Двата актива обаче, показват и най-висок риск (според данните за март – септември), със стандартно отклонение на възвръщаемостите 2.13% за MU и 1.62% за AMAT и съответни бета-коефициенти 1.5 и 1.6.

След август, AGN (NYSE) Allergan plc показа най-слабо представяне и за септември: -10.85%. Индустриалният сектор „Drugs – Generic – USA“ губи за месец средно -4% и това може да е един от факторите за противопоставянето срещу базирания в Дъблин фармацевтичен гигант Allergan PLC.

Американски здравни застрахователи, болници и производители на генерични лекарства поискаха с писмо от Конгреса да разследва спорната патентна сделка на Allergan plc (NYSE: AGN). Най-малко девет конгресмени (по данни на CNBC) вече са възразили срещу сделката, в която Allergan прехвърли патенти на стойност USD 1,4 млрд., за лекарството „Restasis“ на индианската общност „Saint Regis Mohawk Tribe“, която след това предостави обратно на Allergan изключителен лиценз за лекарството. В замяна на това племето получи USD 13,75 млн. и евентуални ежегодни плащания по USD 15 млн., под формата на права (royalties). „Restasis“, по данни на Reuters, формира около 15% от печалбата на Allergan, а целта е лекарството да бъде защитено от генерична конкуренция, преди изтичане на патентите му през 2024.

„Прехвърлянето на правата по патенти на Allergan към племето Saint Regis е грандиозен опит да се заобиколи законодателството на САЩ и да се създаде механизъм за поддържане на монополно високи цени на лекарствата“, пише в писмото до говорителя на Сената Paul Ryan и до лидера на демократите Nancy Pelosi. В отговор пред Wall Street Journal (от 08 октомври) Brent Saunders – Allergan’s CEO заяви, че трансферът е начин да се защити интелектуалната собственост на компанията от масирани несправедливи посегателства, защото законът неоправдано притиска иноваторите…

Инициатори на атаката са група производители на генерични лекарства заедно с националните асоциации AHIP (America’s Health Insurance Plans), American Hospital Association и Association for Accessible Medicines.

Анализаторите и инвеститорите първоначално аплодираха Allergan за сделката, която бе обявена на 8 септември, определяйки я като творческа и креативна. След това, акциите на Allergan постепенно се понижават, като ефект от надигналата се критична вълна и последвалата административна заплаха.

Въпреки това, AGN бързо излезе от зоната на свръхпродаденост и се покачва вероятността за възстановяване и обръщане на низходящата тенденция, особено след като пазарът прецени, че правно-административната атака може да бъде овладяна.

(Kъм момента за AGN: RSI14 = 41.49; текущата цена е USD 207.42; при 52W Range = USD 184.50/256.80; и стандартно отклонение на възвръщаемостта за Q2 и Q3 = 1%; средната целева цена на анализаторите към днес е USD 266.56)

В допълнение, Umer Raffat – определен от Institutional Investor за „Wall Street’s best biotech analyst in 2017“, постави днес две компании в началото на своя „buy list“ и едната от тях е Allergan.

 

* Публикуваните оценки и прогнози не следва да се считат за съвет или препоръка и всяко лице, ползващо представената информация, поема пълна отговорност за вземаните от него решения.